Sunnuntain työpajat

Sunnuntain työpajat pidetään kello 10.00-10.45 ja 11.15 – 12.00. Voit valita toiseen osioon työpajan ja käyttää toisen osallistuen Parempi lippukunta tapaamiseen, paneelikeskusteluihin tai tutustuen tapahtumien torin tarjontaan. Osa työpajoista järjestetään molemmissa osioissa.

Työpajalista täydentyy elokuun aikana

Osion 1 työpajat, klo 10.00-10.45

Samoajaluotsaaminen lippukunnassa
Nina “Ninnu” Leino, Maria “Kerttu” Kuusisto

Luotsit toimivat lippukunnissa nuorten kasvun tukena ja ohjaavat heitä rakentamaan nousujohteista partiopolkua. Miten sitten luotsina varmistat ja tuet, että myös ikäkausitapahtumat tulevat osaksi tätä kehityksen polkua? Vai tarvitaanko luotsia ja luotsausta ylipäätänsä nuorten tapahtumissa? Tässä toiminnallisessa työpajassa sinulla on mahdollisuus tulla jakamaan kokemuksiasi, vaihtamaan ajatuksiasi sekä oppimaan uutta luotsin tehtävästä. Saat myös ensimakua siitä, millaista ohjelmaa luotseille tarjotaan syksyn huikeimmassa nuorisotapahtuma Explossa. Työpajan vetävät Explon Luotsien luotsi Nina “Ninnu” Leino ja Explon johtaja Maria “Kerttu” Kuusisto

Sinustako mentori vai aiotko aktoriksi?
Jari Nisula, Susanna Paavolainen, Marja-Leena Räsänen, Anne Salmela

Tule kuulemaan ja oppimaan, mitä mentorointi on partiossa, miten mentorointi voi tukea johtajia lippukunnan pesteissä ja miksi mentorointisuhde on aivan erityinen suhde. Kerromme myös miten piirien mentorointivastaavien verkosto toimii. Pääset myös pelaamaan Mentori-peliä – parhaat pelaajat palkitaan!

Tule kuulemaan ja oppimaan, mitä mentorointi on partiossa, miten mentorointi voi tukea johtajia lippukunnan pesteissä ja miksi mentorointisuhde on aivan erityinen suhde. Kerromme myös miten piirien mentorointivastaavien verkosto toimii. Pääset myös pelaamaan Mentori-peliä – parhaat pelaajat palkitaan!

Maailmanjamboree 2019
Liina Mansukoski ja Katriina Rauman

Jamboree on elämys, jonka kaltaista ei voi kokea missään muualla. Maailman suurin partiotapahtuma on jo valmisteilla Länsi-Virginiassa USA:ssa. Moni on saanut jamboreepureman niin, että on yhä uudelleen lähtökuopissa odottamassa seuraavaa kansainvälistä partiokokemusta. Miksi? Me kerromme sinulle! Jamboree on kokemuksena ainutlaatuinen ja yllättävä, ja se tarjoaa tekijöilleen aivan omanlaisensa mahdollisuuden kehittyä johtajana. Aiempien jamboreiden tekijät kertovat omista kokemuksistaan. Mikä tekee jamboreepestistä uniikin? Tule ottamaan selvää, mikä on sinun jamboreepestisi vuonna 2019! We want you!

Valmista Johtajatulien ranneke
Satu Vuorisalo, Pomarkun Polunkävijät

Pientä sorminäppäryyttä omaaville hieno mahdollisuus tehdä ikimuistoinen Johtajatuli ranneke.

Turvallisuus tapahtuman suunnittelussa
Mia Weckman – Roihun turvallisuuspäällikkö

Mitä tapahtuman turvallisuussuunnitelmassa pitää olla? Miten tehdään riskienarviointi? Mukavaa, helposti lähestyttävää settiä turvallisuussuunnittelusta ja riskienhallinnasta partiotapahtumassa ihan jokaiselle.

Esteettömyysajattelu luontevaksi osaksi partiotoimintaa
fysioterapeutti Mia Kylen /Esteettömyysmestari Roihu 2016 /Toijalan Eräveikot

Mitä on esteettömyys ja ketkä siitä hyötyvät? Miten voit parhaiten huomioida esteettömyysasioita arjen partiotoiminnassa tai tapahtuman suunnittelussa? Asenne ratkaisee!

Miten kokemukset käsitteellistetään ja miten niitä voi hyödyntää nuorisotyössä?
Arto Tiihonen, Outward Bound

Elämme elämysyhteiskunnassa, jossa henkilökohtaisilla kokemuksilla on suuri merkitys. Kokemusten voima on suuri sekä positiivisena että negatiivisena vaikuttajana – rakastamme tai inhoamme asioita ymmärtämättä, mistä nuo kokemukselliset tunteet nousevat. Työpajassa opitaan käytännölliset, mutta samalla teoreettiset, käsitteet ymmärtää paremmin kokemuksiamme. Kokemuskäsitteiden avulla ohjaaminen ja opettaminen onnistuu ohjattavien omia kokemuksia hyväksikäyttäen.

https://www.youtube.com/watch?v=ra69aU1x97g&list=PLsdpn56bhxR2ZmBWNmJEbqClkWR-ip2CG&index=2

Kuinka partio voi vahvistaa nuorten mielenterveyttä?
Nuorten mielenterveysseura – Yeesi ry, Pinja Perttunen ja Heikki Luoto

Meillä kaikilla on mielenterveys, johon vaikuttaa harrastukset, lepo, ihmissuhteet sekä moni muu asia. Voimme tiedostaen tehdä asioita, jotka vahvistavat tervettä mieltä ja saavat mielialan kohoamaan. Kaikilla nuorten kanssa toimivilla on vastuu nuorten hyvinvoinnista. Työpajassa etsitään vastausta kysymykseen, miten partioharrastus voi edistää nuorten mielenterveyttä? Teemaan pureudutaan Yeesin järjestämässä työpajassa harjoitteiden ja yhteisen keskustelun kautta. Nuorten mielenterveysseura Yeesi edistää kaikkien nuorten mielenterveyttä heidän omia voimavaroja vahvistamalla.

Partiomenetelmä ja omaehtoiset lapset & nuoret
Riitta Niemistö, Kaukapartio

Onko ryhmääsi osunut lapsi tai lapsia, joiden on vaikea ottaa vastaan käskyjä? Tuntuuko, että joku lapsi pistää ihan periaatteesta vastaan. Miten tällaisesta lapsesta saa otteen? Riitan joukkueessa on useampi voimakastahtoinen seikailija. Yksi näistä on itse synnytetty. Nyt Riitta kertoo, miten omaehtoiset lapset saa toimimaan yhdessä. Vastaus on… tietenkin… partiomenetelmä. Riitta (TkT) on pohjakoulutukseltaan matemaatikko. Partiossa hän on vetänyt ryhmiä vuodesta 1987 lähtien ja rakastaa B-P:n kirjoja. Riitta ei ole sudenpentuihminen: hän on aina sanonut, että lapset pitäisi saada kymmenvuotiaina ja hyvinkasvatettuina.

Murra normit!
Robert Sundman, Suomen Partiolaiset – Finland’s Scouter ry

Normit ovat ajan myötä muodostuneita oletuksia siitä, minkälaisia ihmiset ovat tai minkälaisia heidän tulisi olla. Emme usein näe tai tunnista ympärillemme muodostuneita normeja, mutta ne vaikuttavat meihin päivittäin ohjaten ajatteluamme, sanomisiamme ja tekemiämme valintoja. Pahimmillaan kahlitsevat normit estävät meitä pääsemästä täyteen potentiaaliimme omassa elämässämme.

Työpajassa perehdytään normeihin, normikritiikkiin ja siihen, millaisin työkaluin voisimme istuttaa normikriittistä ajattelua myös partioon. Ehkä tämän työpajan jälkeen olet hitusen valmiimpi tekemään partiosta paikan, jossa jokainen saa olla oma itsensä?

Sudenpentujohtaja kasvattajana
Laura Raittola, Käpytytöt ry, sosionomi (AMK), lastentarhanopettaja

Työpajassa pohditaan ja keskustellaan sitä, millainen rooli meillä on lippukunnan ensimmäisten jäsenten eli sudenpentujen johtajana. Mitä on kasvattajuus ja miten se toteutuu sudenpentujen kanssa? Mitä muuta sudenpentujohtajuus on leikittämisen ja partiotaitojen kehittämisen lisäksi?

Moninaistuva johtajuus partiossa Heta Hölttä (Seta) ja Sara Asiegbu (Järvenpään Scoutit)

Seta, SP:n Viestintä- ja globaalikasvatushanke, 100 uutta tapaa -projekti

Partio kuuluu kaikille, mutta riittääkö se? Tavoitteena on rakentaa aiempaa moninaisempaa partiota ja tähän kuuluu sekä partiojohtajien taju moninaisuuteen liittyvistä kysymyksistä, että se kuinka tuemme erilaisista taustoista tulevia nuoria kasvamaan partiojohtajiksi. Työpajassa mietitään käytännön tasolla sitä kuinka kehittää eri taustoista tulevien partiopolkua, ja sitä miten partiotoiminta tavoittaisi paremmin moninaisemman joukon nuoria.

Neuloosi
Milla Wall, Littoisten Pirtapiiat ry ja Hanna Holmroos, Kaarinan Sädetytöt

Onko neulekärpänen puraissut tai odotteletko sitä vielä? Onko seminaarisukkasi ehkä vielä kesken tai haluaisitko suunnitella lippukunnalle oman neuleen? Tule neulomaan keskeneräinen työsi valmiiksi tai aloita uusi. Juo teetä, rentoudu ja tutustu uusiin ihmisiin. Tämä työpaja tarjoaa hetken aikaa neulomiselle, keskustelua partiosta ja ehkä apua, jos lanka on solmussa tai ruutukaavio ei selkene.

Nappaa mukaan oma neuletyösi kotoa, istuinalusta sekä muki ja tule tutustumaan muihin partioneulootikoihin.

Pienten lippukuntien hyvät käytännöt
Julia Parkko, Elimäen Metsäsudet

Haluatko tavata muiden pienten lippukuntien johtajistoa ja saada vinkkejä miten muualla toimitaan? Kuinka soveltaa partio-ohjelmaa silloin, kun ryhmät ovat todella pieniä tai jollekin ikäkaudelle ei riitä jäseniä ryhmän perustamiseen? Pienissä lippukunnissa on omat haasteensa, mutta myös paljon mahdollisuuksia tehdä asiat omalla tavalla. Tule jakamaan vinkkisi, mikä teillä on toiminut!

Työkaluja unelmiesi saavuttamiseen: Oppimissopimus
Hermanni Ahtiainen, Proakatemia

Oletko koskaan miettinyt mihin oikein olet menossa? Vain 3 %:lla ihmisistä on kirjallinen tai kuvallinen suunnitelma omista unelmista ja unelmien toteuttamisesta. 97 % ihmisistä haahuilee täällä sattuman viemänä.

Työpajassa käydään läpi oppimissopimusta itsensä kehittämisen työkaluna. Oppimissopimus on kirjallinen sopimus itsesi kanssa, jossa paneudutaan siihen, mistä ollaan tultu, missä ollaan nyt, mihin ollaan menossa ja erityisesti: miten sinne päästään. Oppimissopimusta käytetään useissa huippukorkeakouluissa ja Tiimiakatemioissa ympäri maailmaa.

Toiminnalliset menetelmät partiokoulutuksessa
Pauliina “Pave” Moilanen, Pääkaupunkiseudun Partiolaiset PJ-toimikunta

Puuduttaako fläppipaperi ja kalvosulkeiset? Mitä jos partiokoulutuksissa ei pelkästään opetettaisi partiomenetelmää, vaan myös hyödynnettäisiin sitä? Tule kuulemaan, miten yhden PJ-peruskurssin koulutukset toteutettiin erilaisina peleinä. Harjoittelemme myös sitä, miten koulutussetti suunnitellaan toiminnallisesti moduulikuvausten perusteella.

Messengers of Peace – tukea omiin partioprojekteihin
Sofia Savonen, Messengers of Peacen Euroopan alueen päätöskomitea

Vuodesta 2011 Messengers of Peace on ollut yksi kolmannes WOSMin Better World Framework -ohjelmaa. Sen tavoitteena on tehdä maailmasta rauhaisampi paikka tukemalla erilaisia partioprojekteja ympäri maailmaa. Työpajassa käydään läpi mitä tämä kaikki tarkoittaa, millaisia projekteja muualla päin Eurooppaa on toteutettu, miten tehdä onnistunut projekti ja vastataan tiukkoihinkin kysymyksiin! Mukaan kannattaa ottaa muistiinpanovälineet.

Kuinka ohjata haastavasti käyttäytyvää? – Keinoja koloiltoihin
Tarja ”Tuikku” Seppälä, Järvenpään Metsänkävijät ry ja ValoaNäkyvissä Oy

Mitä tehdä kun maailma näkyy, kuuluu, tuntuu, haisee häiritsevästi? Miten auttaa muistamaan asioita ja tavaroita? Entä, kun tarvitsee AIKAAA edetä tai JÄRJESTYKSEN kuinka pitää tavaroiden olla, että voi aloittaa. Työpaja sopivien toimintatapojen tunnistamiseen ja käyttämiseen.

Hyvä johtajuus ja miten vaikutan siihen itse?
Laura Kammonen, Metsähyvinvointi/Metsäalan Johtamisakatemia

Mihin kiinnitän huomioni ja viekö se eteenpäin? Millä tavoin vaikutan omaan onnistumiseen ja yhteisten tavoitteiden toteutumiseen? Miten voimme parhaalla mahdollisella tavalla toimia tiiminä hyödyntämällä erilaisuuksiamme? Miten luomme tilaa motivoitua ja innostua? Työpajassa tutustutaan myös verkossa saatavilla olevaan Uuden ajan metsäjohtamisen työkirjaan ja sen harjoituksiin. Voit työpajan jälkeen ladata työkirjan ja käyttää sen ajatuksia ja harjoituksia omassa työssäsi ja viedä niitä omiin verkostoihisi.

Metsäpelit
Eveliina Alonen, Tikkurilan Siniset

Voiko metsässä pelata pesäpalloa? Miten sujuu jalkapallo takaperin juoksemalla? Joko lipunryöstö kyllästyttää? Päästä luovuutesi valloilleen ja tule kehittämään uutta hittilajia omalle lippukunnallesi tai hakemaan inspiraatiota vanhan pelin uusimiseen

Ikäkausikohtaisten kasvatustavoitteiden päivittäminen
Ida Ringbom, Leena Kauppinen, SP:n kasvatusvaliokunta

Oletko aina halunnut päästä mukaan kehittämään partiokasvatusta? Tule mukaan työstämään ikäkausikohtaisia kasvatustavoitteita. Projekti on käynnistynyt vuoden alussa ja päättyy vuoden lopussa. Työpaja ei vaadi aiempaa osaamista kasvatustavoitteista. Kokemus jonkin ikäkauden kanssa toimimisesta on hyötyä. Tässä työpajassa sinulla on aito mahdollisuus vaikuttaa!

Partiolauluja  

Ko-Gi 125 kurssibändi

Tervetuloa mukaan laulamaan partiolauluja mainiosta OEK:n laulukirjasta. Ota mukaan laulukirjasi ja istuinalusta.

(työ)Hyvinvointi johtajat vastuulla? 

Sini Stolt, toiminnanjohtaja Kanta-Hämeen perhetyö ry, partiolippukunta Nummen Eränkävijät

Hyvinvoivia ja kukoistavia ihmisiä, mistä niitä tulee? Voiko työ tai vapaaehtoistehtävä lisätä hyvinvointia? Mistä hyvinvointi muodostuu? Kuka (työ)hyvinvoinnista vastaa? Miten johtaja huolehtii omasta hyvinvoinnistaan? Näitä ajatuksia lähestytään tässä työpajassa työhyvinvoinnin asset-mallin kautta. Esimerkki työyhteisönä Kanta-Hämeen perhetyö ry. Hyvinvoinnin teemaa voit liittää omaan työhösi tai tehtävään vapaaehtoisena.  

 

Osion 2 työpajat, klo 11.15-12-00

Samoajaluotsaaminen lippukunnassa
Nina “Ninnu” Leino, Maria “Kerttu” Kuusisto

Luotsit toimivat lippukunnissa nuorten kasvun tukena ja ohjaavat heitä rakentamaan nousujohteista partiopolkua. Miten sitten luotsina varmistat ja tuet, että myös ikäkausitapahtumat tulevat osaksi tätä kehityksen polkua? Vai tarvitaanko luotsia ja luotsausta ylipäätänsä nuorten tapahtumissa? Tässä toiminnallisessa työpajassa sinulla on mahdollisuus tulla jakamaan kokemuksiasi, vaihtamaan ajatuksiasi sekä oppimaan uutta luotsin tehtävästä. Saat myös ensimakua siitä, millaista ohjelmaa luotseille tarjotaan syksyn huikeimmassa nuorisotapahtuma Explossa. Työpajan vetävät Explon Luotsien luotsi Nina “Ninnu” Leino ja Explon johtaja Maria “Kerttu” Kuusisto

Sinustako mentori vai aiotko aktoriksi?!
Jari Nisula, Susanna Paavolainen, Marja-Leena Räsänen, Anne Salmela

Tule kuulemaan ja oppimaan, mitä mentorointi on partiossa, miten mentorointi voi tukea johtajia lippukunnan pesteissä ja miksi mentorointisuhde on aivan erityinen suhde. Kerromme myös miten piirien mentorointivastaavien verkosto toimii. Pääset myös pelaamaan Mentori-peliä – parhaat pelaajat palkitaan!

Maailmanjamboree 2019
Liina Mansukoski ja Katriina Rauman

Jamboree on elämys, jonka kaltaista ei voi kokea missään muualla. Maailman suurin partiotapahtuma on jo valmisteilla Länsi-Virginiassa USA:ssa. Moni on saanut jamboreepureman niin, että on yhä uudelleen lähtökuopissa odottamassa seuraavaa kansainvälistä partiokokemusta. Miksi? Me kerromme sinulle! Jamboree on kokemuksena ainutlaatuinen ja yllättävä, ja se tarjoaa tekijöilleen aivan omanlaisensa mahdollisuuden kehittyä johtajana. Aiempien jamboreiden tekijät kertovat omista kokemuksistaan. Mikä tekee jamboreepestistä uniikin? Tule ottamaan selvää, mikä on sinun jamboreepestisi vuonna 2019! We want you!

Partio-osaaminen näkyväksi (kesä)työnhaussa!
Henri Annila, Loimu ry, Otavaeltajat

Kaipaako ansioluettelosi täytettä? Kuinka hyödyntää partiota työnhaussa? Miten kertoa tulevalle työnantajallesi, mitä ihan oikeasti osaat?

Muun muassa näihin kysymyksiin saat vastauksen työpajassa. Tehokkaan 45 minuuttisen jälkeen osaat avata omaa partiotaustaasi sen mukaan, mitä taitoja tuleva työnantajasi kaipaa.

Oma-aloitteisuus, ongelmanratkaisukyky, kokonaisuuksien hallinta, järjestelmällisyys ja hyvät sosiaaliset taidot ovat esimerkkejä ominaisuuksista ja taidoista, joita työnhakijoilta usein toivotaan. Moni partiopesti on sellainen, josta näitä taitoja voi oppia. Älä anna partion olla vain sana harrastusten joukossa, vaan tee siitä korvaamaton meriitti ansioluetteloosi!

Köyden punominen
Satu Vuorisalo, Pomarkun Polunkävijät

Valmistetaan köysiä matonkuteista. Köydestä voi tehdä vaikka hyppynarun tai koiran talutushihnan. Köyden teko kestää n. 5 min joten työpajaan voidaan ottaa 10-15 henkilöä.

Voit myös opetella köydenpään pleissauksenkin jos haluat.

Turvallisuus tapahtuman suunnittelussa
Mia Weckman – Roihun turvallisuuspäällikkö

Mitä tapahtuman turvallisuussuunnitelmassa pitää olla? Miten tehdään riskienarviointi? Mukavaa, helposti lähestyttävää settiä turvallisuussuunnittelusta ja riskienhallinnasta partiotapahtumassa ihan jokaiselle.

Kokemuksellisen oppimisen ja seikkailukasvatuksen toimintamalli kouluille ja järjestöille.
Arto Tiihonen, Outward Bound

Outward Bound Finland on rakentanut kokemuksellisen oppimisen toimintamallin, jonka avulla koululuokat tai järjestöjen ryhmät ja heidän ohjaajansa perehdytetään kokemukselliseen oppimiseen – tietenkin kokemuksellisen prosessin avulla. Toimintamallissa tehdään ryhmän itsearviointi, järjestetään kokemuksellisen oppimisen kurssijakso, tehdään jälkiarviointi ja juurrutetaan opitut asiat ryhmän arkeen. Tarkoituksena on, että opitut asiat ja menetelmät siirtyvät toimintamallin avulla ryhmän, yksilöiden ja ohjaajien arkisiksi osaamisiksi.

https://www.youtube.com/watch?v=Mpfdn-xRtMo&list=PLsdpn56bhxR2ZmBWNmJEbqClkWR-ip2CG&index=1

Partiomenetelmä ja omaehtoiset lapset & nuoret
Riitta Niemistö, Kaukapartio

Klo 10.00-10.45, 11.15-12.00

Onko ryhmääsi osunut lapsi tai lapsia, joiden on vaikea ottaa vastaan käskyjä? Tuntuuko, että joku lapsi pistää ihan periaatteesta vastaan. Miten tällaisesta lapsesta saa otteen? Riitan joukkueessa on useampi voimakastahtoinen seikailija. Yksi näistä on itse synnytetty. Nyt Riitta kertoo, miten omaehtoiset lapset saa toimimaan yhdessä. Vastaus on… tietenkin… partiomenetelmä. Riitta (TkT) on pohjakoulutukseltaan matemaatikko. Partiossa hän on vetänyt ryhmiä vuodesta 1987 lähtien ja rakastaa B-P:n kirjoja.

Riitta ei ole sudenpentuihminen: hän on aina sanonut, että lapset pitäisi saada kymmenvuotiaina ja hyvinkasvatettuina.

Murra normit!
Robert Sundman, Suomen Partiolaiset – Finland’s Scouter ry

Normit ovat ajan myötä muodostuneita oletuksia siitä, minkälaisia ihmiset ovat tai minkälaisia heidän tulisi olla. Emme usein näe tai tunnista ympärillemme muodostuneita normeja, mutta ne vaikuttavat meihin päivittäin ohjaten ajatteluamme, sanomisiamme ja tekemiämme valintoja. Pahimmillaan kahlitsevat normit estävät meitä pääsemästä täyteen potentiaaliimme omassa elämässämme.

Työpajassa perehdytään normeihin, normikritiikkiin ja siihen, millaisin työkaluin voisimme istuttaa normikriittistä ajattelua myös partioon. Ehkä tämän työpajan jälkeen olet hitusen valmiimpi tekemään partiosta paikan, jossa jokainen saa olla oma itsensä?

Sudenpentujohtaja kasvattajana
Laura Raittola, Käpytytöt ry, sosionomi (AMK), lastentarhanopettaja

Työpajassa pohditaan ja keskustellaan sitä, millainen rooli meillä on lippukunnan ensimmäisten jäsenten eli sudenpentujen johtajana. Mitä on kasvattajuus ja miten se toteutuu sudenpentujen kanssa? Mitä muuta sudenpentujohtajuus on leikittämisen ja partiotaitojen kehittämisen lisäksi?

Ikäkausikohtaisten kasvatustavoitteiden päivittäminen
Ida Ringbom, Leena Kauppinen, SP:n kasvatusvaliokunta

Oletko aina halunnut päästä mukaan kehittämään partiokasvatusta? Tule mukaan työstämään ikäkausikohtaisia kasvatustavoitteita. Projekti on käynnistynyt vuoden alussa ja päättyy vuoden lopussa. Työpaja ei vaadi aiempaa osaamista kasvatustavoitteista. Kokemus jonkin ikäkauden kanssa toimimisesta on hyötyä. Tässä työpajassa sinulla on aito mahdollisuus vaikuttaa!

Metsäpelit
Eveliina Alonen, Tikkurilan Siniset

Voiko metsässä pelata pesäpalloa? Miten sujuu jalkapallo takaperin juoksemalla? Joko lipunryöstö kyllästyttää? Päästä luovuutesi valloilleen ja tule kehittämään uutta hittilajia omalle lippukunnallesi tai hakemaan inspiraatiota vanhan pelin uusimiseen.

Hyvä johtajuus ja miten vaikutan siihen itse?
Laura Kammonen, Metsähyvinvointi/Metsäalan Johtamisakatemia

Mihin kiinnitän huomioni ja viekö se eteenpäin? Millä tavoin vaikutan omaan onnistumiseen ja yhteisten tavoitteiden toteutumiseen? Miten voimme parhaalla mahdollisella tavalla toimia tiiminä hyödyntämällä erilaisuuksiamme? Miten luomme tilaa motivoitua ja innostua? Työpajassa tutustutaan myös verkossa saatavilla olevaan Uuden ajan metsäjohtamisen työkirjaan ja sen harjoituksiin. Voit työpajan jälkeen ladata työkirjan ja käyttää sen ajatuksia ja harjoituksia omassa työssäsi ja viedä niitä omiin verkostoihisi.

Kuinka ohjata haastavasti käyttäytyvää? – Keinoja koloiltoihin
Tarja ”Tuikku” Seppälä, Järvenpään Metsänkävijät ry ja ValoaNäkyvissä Oy

Mitä tehdä kun maailma näkyy, kuuluu, tuntuu, haisee häiritsevästi? Miten auttaa muistamaan asioita ja tavaroita? Entä, kun tarvitsee AIKAAA edetä tai JÄRJESTYKSEN kuinka pitää tavaroiden olla, että voi aloittaa. Työpaja sopivien toimintatapojen tunnistamiseen ja käyttämiseen.

Messengers of Peace – tukea omiin partioprojekteihin
Sofia Savonen, Messengers of Peacen Euroopan alueen päätöskomitea

Vuodesta 2011 Messengers of Peace on ollut yksi kolmannes WOSMin Better World Framework -ohjelmaa. Sen tavoitteena on tehdä maailmasta rauhaisampi paikka tukemalla erilaisia partioprojekteja ympäri maailmaa. Työpajassa käydään läpi mitä tämä kaikki tarkoittaa, millaisia projekteja muualla päin Eurooppaa on toteutettu, miten tehdä onnistunut projekti ja vastataan tiukkoihinkin kysymyksiin! Mukaan kannattaa ottaa muistiinpanovälineet.

Toiminnalliset menetelmät partiokoulutuksessa
Pauliina “Pave” Moilanen, Pääkaupunkiseudun Partiolaiset PJ-toimikunta

Puuduttaako fläppipaperi ja kalvosulkeiset? Mitä jos partiokoulutuksissa ei pelkästään opetettaisi partiomenetelmää, vaan myös hyödynnettäisiin sitä? Tule kuulemaan, miten yhden PJ-peruskurssin koulutukset toteutettiin erilaisina peleinä. Harjoittelemme myös sitä, miten koulutussetti suunnitellaan toiminnallisesti moduulikuvausten perusteella.

Makramee-työpaja: kaulakoru solmeilemalla
Kirsi Perjus-Pukkila, Parran Haltiat ry Teuva/ Vaasan Siniset Partiopojat ry Vaasa Sara Pellinen, Ahjopartio ry

Makramee on valittu vuoden 2017 käsityötekniikaksi. Makramee on tekniikka, jossa erilaisia solmuja käyttämällä saadaan aikaan koristeellisia pintoja. Työpajassa pääset tutustumaan Makramee-tekniikkaan tekemällä kaulakorun. Työpaja ei vaadi aikaisempaa kokemusta aiheesta.

Neuloosi
Milla Wall, Littoisten Pirtapiiat ry ja Hanna Holmroos, Kaarinan Sädetytöt

Onko neulekärpänen puraissut tai odotteletko sitä vielä? Onko seminaarisukkasi ehkä vielä kesken tai haluaisitko suunnitella lippukunnalle oman neuleen? Tule neulomaan keskeneräinen työsi valmiiksi tai aloita uusi. Juo teetä, rentoudu ja tutustu uusiin ihmisiin. Tämä työpaja tarjoaa hetken aikaa neulomiselle, keskustelua partiosta ja ehkä apua, jos lanka on solmussa tai ruutukaavio ei selkene.

Nappaa mukaan oma neuletyösi kotoa, istuinalusta sekä muki ja tule tutustumaan muihin partioneulootikoihin.

Partiolauluja  

Ko-Gi 125 kurssibändi

Tervetuloa mukaan laulamaan partiolauluja mainiosta OEK:n laulukirjasta. Ota mukaan laulukirjasi ja istuinalusta.

Retkivarusteiden huolto

Kati Grönvall, Jaakon Samoojat /Partioaitta Hämeenlinna 

Omistatko hyvät retkeilyvarusteet, mutta et tiedä miten niitä tulisi huoltaa? Repesikö housut leirillä? Miten niitä G1000-housuja oikein vahataankaan? Vaelluskenkien pesu ja kyllästys, turhaako? Tule ottamaan selvää miten erilaisia retkeilyvarusteita huolletaan ja korjataan, jotta niistä on sinulle iloa mahdollisimman pitkään. Esittelyssä tuotteita tekstiilien pesuun/kyllästämiseen, jalkineiden huoltoon sekä pieniin korjauksiin. Työpajassa on mahdollista päästä myös itse testaamaan Fjällrävenin G1000-kankaan vahausta sekä retkeilyjalkineiden huoltoa käytännössä. (voit ottaa myös omat käsittelyä kaipaavat kenkäsi mukaan). Samalla on myös mahdollisuus kysellä muuten varusteista, jos joku askarruttaa mieltäsi. 

 

(työ)Hyvinvointi johtajat vastuulla? 

Sini Stolt, toiminnanjohtaja Kanta-Hämeen perhetyö ry, partiolippukunta Nummen Eränkävijät

Hyvinvoivia ja kukoistavia ihmisiä, mistä niitä tulee? Voiko työ tai vapaaehtoistehtävä lisätä hyvinvointia? Mistä hyvinvointi muodostuu? Kuka (työ)hyvinvoinnista vastaa? Miten johtaja huolehtii omasta hyvinvoinnistaan? Näitä ajatuksia lähestytään tässä työpajassa työhyvinvoinnin asset-mallin kautta. Esimerkki työyhteisönä Kanta-Hämeen perhetyö ry. Hyvinvoinnin teemaa voit liittää omaan työhösi tai tehtävään vapaaehtoisena.