Vaeltajien luotsaus

 

Johtajatulet on tämän vuoden valtakunnallinen vaeltajatapahtuma. Vaeltajien ohjelmaan kuuluu olennaisesti aikuinen tuki eli vaeltajaluotsi, joka pitää säännöllisesti yhteyttä vaeltajaan ja ohjaa tätä partio-ohjelman toteuttamisessa.

Vaeltajalla on oikeus saada luotausta myös Johtajatulilla. Kaikille vaeltajaikäisille osallistujille on lähetetty sähköpostilla viesti, jossa kannustetaan miettimään etukäteen tavoitteita tapahtumalle ja valmistautumaan työpajoihin. Yhdessä luotsin kanssa käyty keskustelu voi tuottaa hyviä ideoita siitä, mihin vaeltajan kannattaa Johtajatulien laajasta ohjelmavalikoimasta osallistua. Unohtamatta tietenkään epävirallista hauskanpitoa!

Myös luotsit ovat saaneet viestin siitä kuinka tärkeää on tukea vaeltajaikäisten tapahtumaosallistumista, vaikka luotsi ei itse tällä kertaa mukaan lähtisikään. Valmiiden kysymysten avulla luotsi voi ohjata vaeltajaa tekemään hyviä valintoja omaan vaelluskarttaansa.

Tässä ovat vaeltajille ja luotseille lähteneet viestit, jos jonkun kohdalla bittiavaruus on tehnyt tuhojaan:

Hei vaeltaja!

Mahtavaa, että olet päättänyt osallistua Johtajatulille! Tapahtumasta saat paljon inspiraatiota, virtaa ja löydät uusia tuttavuuksia. Johtajatulet voidaan ajatella myös valtakunnallisena vaeltajatapahtumana – eli tapahtumaan osallistumalla toteutat jo yhden vaeltajien rasteista! 

Johtajatulien ohjelmassa on paljon yhteneväisyyksiä vaeltajaohjelmaan, monet tarjolla olevista workshopeista ja työpajoista liittyvät suoraan vaeltajaohjelman rasteihin, joita voit koostaa omaan vaelluskarttaasi. Oletko jo ehtinyt suunnitella vaelluskarttaasi? – jos et, voit tutustua siihen täällä!

Vaeltajaohjelman toteuttamisessa sinua tukee vaeltajaluotsi. Jos sinulla on oma luotsi, ole häneen yhteydessä ennen tapahtumaa ja keskustele hänen kanssaan muun muassa alla olevista asioista. Jollei sinulla ole luotsia, voit keskustella esimerkiksi lippukunnastasi Johtajatulille lähtevien muiden aikuisten kanssa. Johtajatulien perjantai-iltana on myös tarjolla vaeltajaluotseja juttukaveriksi vaeltajanuotiolla. 

– Millaisia odotuksia sinulla on tapahtumasta? Mitä haluaisit tapahtuvan?

– Mitä haluaisit oppia tapahtuman aikana?

– Jos olet valinnut jo lauantain workshopit, käy luotsisi kanssa lävitse miksi nämä kaksi workshoppia kiinnostivat sinua eniten? Onko sinulla ollut haasteita, joihin etsit Johtajatulilta ratkaisuja? Haluatko kenties oppia jonkin uuden tavan tehdä vanhaa asiaa? 

– Jos et vielä ole valinnut lauantain workshoppeja, pohdi luotsisi kanssa mikä workshop sopisi sinun vaelluskarttaasi, intohimoosi ja tavoitteisiisi parhaiten. Onko sinulla ollut haasteita, joihin etsit ratkaisuja? Haluatko kenties oppia jonkin uuden tavan tehdä vanhaa asiaa?

Palattuasi Johtajatulilta kotiin on hyvä käydä luotsin kanssa vielä lävitse kokemusta. Mistä pidit tapahtumassa – entä itsessäsi tapahtuman osallistujana? Mistä et pitänyt tapahtumassa – entä itsessäsi tapahtuman osallistujana? Mitä opit ja saavutit tapahtuman aikana? Jäikö jokin asia mietityttämään?

Ps. Vaeltajille on myös tarjolla ihan omaa ohjelmaa, uusia elämyksiä vain vaeltajien (ja heidän luotsiensa) kesken. Kuulet tästä ohjelmasta lisää Johtajatulilla!

 

****

Hei luotsi!

Olitpa tarpoja-, samoaja- tai vaeltajaluotsi – hienoa, jos olet päättänyt osallistua Johtajatulille. Tapahtuma tulee antamaan uusia ajatuksia, ilmiöitä ja kokemuksia osallistujilleen. Jos tällä kertaa osallistuminen jää kohdaltasi väliin, toivomme näkevämme sinut mukana ensi kerralla.

Toivomme, että luotsina voisit auttaa lippukuntasi Johtajatulille lähteviä vaeltajia keskustelemalla hänen kanssaan tapahtumasta, tapahtuman ohjelmasta ja vaeltajan omista tarpeista tapahtuman suhteen. Johtajatulien perjantai-iltana on myös tarjolla luotsien oma nuotiopiiri, jossa pääset vaihtamaan ajatuksia luotsaamisesta ja löydät vertaistukea. Sunnuntaina sinulla on mahdollisuus kehittää omaa luotsaamistasi työpajoissa eteenpäin.

Käythän läpi lippukuntasi Johtajatulille osallistuvien vaeltajien kanssa mm. näitä kysymyksiä:

– Millaisia odotuksia vaeltajalla on tapahtumasta? Mitä hän haluaisi tapahtuvan?

– Mitä vaeltaja haluaa oppia tapahtuman aikana?

– Jos vaeltaja on valinnut jo lauantain workshopit, käy hänen kanssaan lävitse miksi nämä kaksi workshoppia kiinnostivat häntä eniten? Onko hänellä ollut haasteita, joihin etsii ratkaisuja? Haluaako hän kenties oppia jonkin uuden tavan tehdä vanhaa asiaa?

– Jos vaeltaja ei ole vielä valinnut lauantain workshoppeja, pohdi hänen kanssaan mikä workshop sopisi hänen vaelluskarttaansa, intohimoonsa ja tavoitteisiinsa parhaiten. Onko hänellä ollut haasteita, joihin etsii ratkaisuja? Haluaako hän kenties oppia jonkin uuden tavan tehdä vanhaa asiaa?

Palattuanne Johtajatulilta kotiin on hyvä käydä vaeltajan kanssa vielä lävitse kokemusta. Mistä hän piti tapahtumassa – entä itsessään tapahtuman osallistujana? Mistä hän ei pitänyt tapahtumassa – entä itsessään tapahtuman osallistujana? Mitä hän oppi ja saavutti tapahtuman aikana? Jäikö jokin asia mietityttämään?

Ps. Vaeltajille on myös tarjolla ihan omaa ohjelmaa, uusia elämyksiä vain vaeltajien (ja heidän luotsiensa) kesken. Kuulet tästä ohjelmasta lisää Johtajatulilla!